КАМІКА ЕКАДАШІ У ЛИПНІ 2024  (ПІСТ) 31 ЛИПНЯ

Описаний у «Брахма-вайварті Пурані»

Махараджа Юдгіштхіра сказав: “О Всевишній Господе, я почув від Тебе славу посту в Діва-Шаяні екадаші, який приходить у світлій половині місяця ашадха; тепер я хочу почути про екадаші двох темних тижнів місяця шравана (липень-серпень). О Говіндо, будь ласка, будь милостивий до мене і поясни його славу. О Васудово, я шанобливо схиляюся перед Тобою”.

Всевишній Господь Шрі Крішна відповів: “О царю, уважно слухай, як Я опишу сприятливий вплив цього священного дня, який знищує всі гріхи. Про це одного разу запитав Господа Брахму Нарада Муні. “О володарю всього, – сказав Нарададжі, – о той, хто сидить на лотосному троні, будь ласка, скажи мені назву екадаші темної половини місяця шравана. Будь милостивий, розкрий мені, якому Божеству треба поклонятися цього дня, яким правилам слідувати, дотримуючись його, і яке благо дарується завдяки ньому”.

Господь Брахма відповів: “Мій любий сину Нарадо, для блага всього людства я з радістю відповім на всі твої запитання, бо просте слухання прославлення Каміка екадаші дарує благо, рівне нагороді, яка здобувається завдяки жертвопринесенню коня. Велике благо отримує той, хто поклоняється і медитує на лотосні стопи чотирирукого Господа Гададхари, котрий тримає у Своїх руках раковину, диск, палицю та лотос, якого також називають Шрідхарою, Харі, Вішну, Мадхавою та Мадхусуданою. Благословення, яке отримує той, хто поклоняється Господу Вішну, набагато більше, ніж священне обмивання в Ганзі в Каші (Варанасі), в лісі Наймішаранья або Пушкарі, де поклоняються мені (1). Але нагорода, яку отримує людина, яка дотримується Каміка екадаші та поклоняється Господу Шрі Крішні більше, ніж та, яку отримує той, хто отримав даршан Господа Кедаранатхи в Гімалаях; або здійснив омивання на Курукшетрі під час сонячного затемнення; або роздає землю, разом із лісами та морями, як милостиню; або робить омивання в річці Гандакі або Гадаварі в день повного місяця, що припадає на понеділок, коли Лев і Юпітер збігаються. Дотримання Каміка екадаші дає таке ж саме благо, яке можна отримати завдяки пожертвуванню молочної корови з телятком і кормом. Цього дня кожного, хто поклоняється Господу Шрідхара-діві, Вішну, вшановують напівбоги, гандхарви, паннаги та наги.

Той, хто боїться своїх минулих гріхів і повністю заплутаний у гріховному матеріальному житті, повинен для свого блага дотримуватися цього найкращого з екадаші згідно зі своїми можливостями, і цим досягти звільнення. Цей екадаші найчистіший з усіх днів і наймогутніший у знищенні гріхів. О Нарадо, Сам Господь Шрі Харі якось сказав про цей екадаші: “Той, хто дотримується Каміка екадаші, отримує набагато більше блага, ніж той, хто вивчає духовну літературу”.

Кожен, хто тримає піст у цей особливий день та не спить всю ніч, ніколи не потрапляє в сітку Ямараджі  уособлення смерті. Той, хто дотримується Каміка екадаші, більше не страждатиме від народжень. У минулому багато йогів, які тримали піст цього дня, повернулися у духовний світ. Тому треба слідувати по благословенних слідах їх стоп і суворо дотримуватися посту в цей екадаші.

Кожен, хто поклоняється Господу Харі листям туласі, звільняється від гріха. Він безперечно живе, не торкаючись гріха так само, як листок лотосу не торкається води, хоча і знаходиться у ній. Той, хто запропонував Господу Харі листок туласі, отримує те ж саме благо, як і той, хто жертвує двісті грамів золота або вісімсот грамів срібла. Всевишній Господь більше задоволений тим, хто піднесе Йому єдиний лист туласі, ніж тим, хто поклоняється Йому перлами, рубінами, топазами, діамантами, ляпіс-блакиттю, сапфірами, каменем гомедха, оком тигра і коралами. Той, хто підніс Господу Кешаві свіжу квітку манджарі зі священного дерева туласі позбавляється всіх гріхів, накопичених у цьому або іншому житті. Безперечно, простий даршан туласі в Каміка екадаші знищує всі гріхи і простий дотик до неї усуває всі види бажань. Той, хто поливає туласі, ніколи не злякається бога смерті Ямараджа. Той, хто виростив туласі, нарешті досягне Господа Крішни в Його обителі. Тому треба щодня виявляти смиренну пошану Шріматі Туласі-деві, яка дарує звільнення у відданому служінні.

Навіть Читрагупта, секретар Ямараджа, не може порахувати благо, яке отримує той, хто пропонує Шріматі Туласі-деві лампаду на гхі. Цей священний екадаші такий дорогий для Верховної Особи Бога, що всі предки того, хто пропонує Господеві Крішні лампу, що горить, на гхі, потраплять на небесні планети і будуть пити там нектар. Кожен, хто пропонує Шрі Крішні в цей день лампадку на гхі або на сезамовій олії, звільняється від усіх гріхів та в тілі, яке сяє як десять мільйонів світильників, досягає обителі Сур’ї, бога сонця (2).

О Юдгіштхіра, – завершив Господь Шрі Крішна, – ці слова про незліченну славу Каміка екадаші, який усуває всі гріхи, були сказані Господом Брахмою Нараді Муні. Цей священний день знищує навіть гріх убивства брахмана або не народженої дитини в утробі і підносить людину в духовний світ, зробивши її вельми гідною цього (3). Кожен, хто слухає з вірою славу Каміка екадаші, звільняється від усіх гріхів і повертається додому назад на Вішну-локу”.

Так закінчується розповідь про славу Шравана-Крішна екадаші, або Каміка екадаші, із “Брахма-вайварта Пурани”.

Примітки:

  1. На Пушкара-кшетрі знаходиться єдиний на Землі храм, у якому поклоняються Господеві Брахмі.
  2. Цей екадаші такий могутній, що якщо хтось і не може тримати піст, дотримуючись правил, згаданих тут, він разом зі своїми предками все ж таки піднесеться на небесні планети.
  1. Людина, яка вбила брахмана і т.д., а потім почула прославлення Каміка екадаші, звільниться від наслідків свого гріха. Але не можна заздалегідь думати, що можна вбити брахмана та уникнути покарання, просто слухаючи про екадаші. Таке свідоме вчинення гріха є огидним.