У кожного втілення Господа є певна місія, і ця місія завжди неординарна, виконати її не під силу жодній іншій живій істоті. Верховна Особа Бога, як і кожен з нас, має різноманітні бажання. Іноді Він приходить у матеріальний світ, щоб виконати якісь із певних бажань, і це стає подією світового масштабу. Діяння Бога в будь-якому Його втіленні завжди є незвичайними та величними.

Він може з’явитися в будь-якому вигляді, в якому забажає – у вигляді людини (як Рамачандра), напівбога (Вамана) або будь-якого іншого способу життя, в тому числі неіснуючого в цьому всесвіті (наприклад, Нрісімха – напівлюдина-напівлев). Але коли б Він не приходив, Його діяння не залишає сумнівів, що це Сам Верховний Господь. Так, коли Господеві захотілося поплавати, Він втілився як риба (Матс’я), а “басейном” для Нього стали води вселенського потопу. А вигляд Курми (черепахи), Господь прийняв тому, що Йому захотілося почухати спину – при цьому спину Йому чухала золота гора Мандара, одна з найбільших і найважчих гір у Всесвіті.

Варахадев теж належить до таких незвичайних втілень. Господь прийшов у вигляді гігантського вепря, і місія Його цілком відповідала масштабу Його ігор – Він підняв на Своїх іклах землю, яку демони занурили у води океану Гарбходака. Цей океан заповнює ні багато ні мало всю нижню половину Всесвіту. Ось як це було…

Давним-давно жив у світі демон на ім’я Хіран’якша. Він був молодшим братом Хіран’якашіпу. Він зробив так, що земля поступово почала поринати у води світового океану. Господь Брахма, що створив всесвіт, почував себе безпорадним, він не знав, що робити! Нарешті він вирушив до Господа Вішну та прийняв притулок. Коли Господь Брахма медитував, з його ніздрі з’явився маленький вепр. Він був розміром із кінчик його носа. Маленький вепр ріс та й ріс поки не заповнив Своїм гігантським тілом весь всесвіт. Він голосно гарчав. Всі напівбоги та святі були дуже здивовані та налякані.

Господь Брахма сказав: “Цікаво, хто це? Я думаю, що це Вища Особа Бога. Він явився нам дивовижним чином”. Звук Його рику був дуже солодким та благодійним. Господь Брахма, Сваямбхува Ману та інші мудреці, які жили на різних планетах, таких як Джаналока, Тапалока і Сат’ялока, стали оспівувати особливі Ведичні Мантри, щоб вшанувати Господа. І Господь Вішну прийшов, щоб врятувати землю від знищення.

Перед тим як увійти у воду, Господь піднісся в небеса і змахнув хвостом, волосся Господа стало дибки на Його плечах і Він ударив ногами хмари, так що вони розлетілися на всі боки по небу. Він був більш ніж прекрасний. Його ікла сяяли яскравіше мільйона сонців. Це був Господь Харі, Господь Вішну, і це була Його ліла, Його Божественна Гра. Господь Вараха стрибнув у океан Расатала та й підхопив Землю. Океан благав Господа Вараху: “О Вищий Господи, будь ласка, захисти мене!”

Тоді Господь підняв Землю з води на своїх іклах та й поклав її на поверхні океану, де вона плавала раніше. Тим часом демон Хіран’якша напав на Господа з величезною палицею та іншою зброєю. Господь Вараха вбив демона у воді так, як крокодил убиває слона, хоч той і намагався відбити натиск Господа.

Варахадев

Побачивши це, мудреці на чолі з Брахмою остаточно переконалися, що перед ними Сам Господь, Верховна Особа Бога, і в глибокій пошані схилилися перед Ним. З великим благоговінням мудреці піднесли свої молитви. Вислухавши звернені до Нього молитви великих мудреців, Господь торкнувся Землі Своїми копитами та поклав її на воду. Так, Верховна Особа Бога, Господь Вішну, захисник усіх живих істот, підняв Землю з океанських глибин і, поклавши її на воду, повернувся в Свою обитель.

Коли людина з вірою та відданістю слухає або переповідає цю добру розповідь про Господа Варахадеву, що заслуговує на те, щоб бути розказаною, Господь, який перебуває в його серці, отримує величезне задоволення. Той, хто зумів догодити Верховній Особі Бога, досяг усього. Піднявшись на трансцендентний рівень, людина усвідомлює нікчемність всіх інших досягнень. Господь, який перебуває в серці кожної живої істоти, Сам зводить на вершину досконалості того, хто зайнятий трансцендентним любовним служінням Йому. Хто, крім тих, хто не є людьми, може існувати в цьому світі, не прагнучи досягнути найвищої мети? Хто відмовиться від нектару розповідей про діяння Особи Бога – нектару, який здатний позбавити людину всіх матеріальних страждань?