Початок посту: 6 жовтня 2022 (чт) 7:05

Перервати піст: 7 жовтня 2022 (пт) 7:07 – 10:52

ПАШАНКУША ЕКАДАШІ У ЖОВТНІ 2022 (ПІСТ) 21 ЖОВТНЯ

Слава Пашанкуша екадаші, який припадає на період місяця, що росте, у вересні/жовтні, описується в «Брахмавайварта Пурані».

Юдхіштхіра Махараджа сказав: “О Мадхусудано, як називається екадаші двох світлих тижнів місяця ашвіна (вересень-жовтень)? Прошу тебе, будь милостивий і розкажи мені про це”.

Всевишній Господь. Шрі Крішна відповів: “О царю, послухай, як Я поясню славу екадаші – Пашанкуша екадаші, який змиває всі гріхи. Цього дня кожен має відповідно до правил і приписів поклонятися Божеству Падманабсі, Господу, чий пупок подібний до лотоса. Вчиняючи так, кожен досягне всіх небесних насолод, яких він сам побажає у світі, і, зрештою, досягне звільнення. Просто висловлюючи покірну пошану Господу Вішну, який сидить на Гаруді, можна досягти того ж добра, що досягається тривалою аскезою і повним контролем над почуттями. Навіть якщо людина має безліч гріхів, вона може уникнути пекла, служачи Господу Харі, котрий забирає всі гріхи.

Блага, яких можна досягти паломництвом до тиртхів цієї Землі, здобуваються оспівуванням Святих імен Господа Вішну (1). Кожен, хто оспівує ці святі імена: Рама, Вішну, Джанардана та Крішна, – особливо в екадаші – ніколи не побачить обителі Ямараджа; також і той, хто постує у Пашанкуша екадаші, який так дорогий мені, ніколи не побачить цього житла.

І той вайшнав, який нешанобливо ставиться до Господа Шиви і той вайшнав, який нешанобливо ставиться до мене, обов’язково потраплять у пекло. Благо, яке здобувається завдяки принесенню в жертву тисячі коней і сотнею жертвоприношень Раджасуйя, не дорівнює навіть шістнадцятій частині благословення посту в екадаші. Немає більшого блага, ніж те, що досягається постом у екадаші. У всіх трьох світах немає нічого приємнішого і сильнішого щодо звільнення від гріхів, ніж екадаші, день Господа Падманабхи, чий пупок подібний до лотосу.

О цар, доки людина не дотримується посту в день Господа Падманабхи, званий Пашанкуша екадаші, він залишається грішником і наслідки попередніх гріховних вчинків ніколи його не покидають. Немає у всіх трьох світах благ, яких не можна було б досягти, дотримуючись посту в екадаші. Кожен, хто з вірою дотримується його, ніколи не побачить уособленої смерті, Господа Ямараджа. Той, хто бажає звільнення, раю, гарного здоров’я, гарної дружини, багатства та достатку зерна, повинен просто постувати  в цей екадаші. О цар, ні Ганга, Гайя, Каші, ні Пушкара, ні навіть святе місце Курукшетра не можуть дати такого блага, як Пашанкуша екадаші.

О Юдхіштхіро, захиснику землі, після дотримання екадаші протягом дня відданий повинен не спати вночі: зробивши таким чином, він легко досягне обителі Всевишнього Господа, Шрі Вішну. Десять поколінь його родичів по материнській лінії, десять поколінь по батьківській лінії та десять поколінь з боку дружини досягнуть звільнення, якщо він просто дотримується посту в екадаші. Всі ці родичі знайдуть своє початкове, чотирируке, трансцендентний образ. Одягнені в жовтий одяг та чудові гірлянди, вони піднімуться у духовний світ на спині Гаруди, ворога змій. Таким є благословення, на яке заслуговує мій відданий правильним дотриманням Пашанкуша екадаші.

О кращий з царів, кожен, хто постує на Пашанкуша екадаші, чи то дитина, чи юнак, чи людина похилого віку, звільняється від своїх гріхів і можливого народження в пеклі. Той, хто дотримується посту в екадаші, звільняється від усіх гріхів і повертається до обителі Господа Харі. Жертвуючий золото, насіння кунжут, родючі землі, корів, зерно, питну воду, парасольку або пару черевиків у цей найбільш священний день, ніколи не потрапить в обитель Ямараджі — того, хто карає грішників. Проте якщо житель землі ухиляється від духовних справ, особливо від дотримання посту екадаші, то кажуть, що його дихання не краще за пихтіння ковальських міхів.

О найкращий з царів, у Пашанкуша екадаші треба навіть бідному спочатку здійснити обмивання, потім дати якусь милостиню і робити інші сприятливі дії, виходячи зі своїх можливостей.

Тому, хто робить жертвопринесення або будує громадські водоймища, місця відпочинку, сади чи будики , нема чого боятися покарань Ямараджі. Якщо людина довгожитель, багата, народжена в знатній сім’ї і вільна від хвороб, то треба розуміти, що вона займалася такою діяльністю в минулому житті. У результаті той, хто дотримується Пашанкуша екадаші, досягне обителі Всевишнього Господа”.

Господь Крішна завершив: “Отже, о безгрішний Юдхіштхіро, я розповів тобі славу Пашанкуша екадаші. Якщо ти хочеш почути більше про екадаші, будь ласка, запитуй далі”.

Примітки:

  1. Згідно з Шрімад Бхагаватам Вішну – пуруша-інкарнація четверної (1/4) експансії Господа Шрі Крішни.