Свято Гундіча Марджана, чи очищення храму Гундічі. Цей трансцендентний “великий почин” передує найпопулярнішому святу Ратха-ятра (Хід Колесниць). З точки зору ведичної філософії, Гундіча Марджана – це очищення не лише храму перед приходом туди Господа Всесвіту, але, перш за все, очищення серця та розуму, щоб прийняти милість Всевишнього.

Ось як про це розповідається в “Чайтанья-Чарітамріті”.

Наближалося велике свято колісниць Господа Джаганнатхі, і Шрі Чайтанья запросив до Себе керуючого храмом Сарвабхауму Бхаттачарью та Каші Мішру. Коли вони зібралися, Господь сказав:

– Напередодні Ратха-ятри Я хочу висловити повагу до Господа Джаганнатхи, прибравши храм Гундіча. Храм Гундіча стоїть за дві милі на північний схід від храму Джаганнатхи. Під час свята Ратха-ятри Господь Джаганнатха урочисто йде сюди зі Свого храму і залишається цілий тиждень, а потім повертається назад. Храм Гундіча дуже древній, його спорудив ще великий цар Індрадьюмна, і переказ свідчить, що його дружину теж звали Гундіча.

Храм цей досить великий і неодноразово згадується у священних писаннях. Коли Шрі Чайтанья розповів про своє бажання, керуючий храмом смиренно відповів:

– О, мій пане! Усі ми – Твої слуги і виконаємо будь-яке Твоє бажання. Це наказ царя Пратапарудри. І хоча я думаю, що не личить Тобі займатися прибиранням храму, ми ставимося до цього бажання як до божественної гри. Для прибирання храму Тобі знадобиться багато глеків з водою, віників та щіток. Я зараз же зберу все потрібне. І керуючий храмом, не гаючи часу, приготував сто нових глеків для води та сто віників.

Наступного дня рано-вранці Господь зібрав Своїх близьких супутників і власноруч наніс кожному на виски ароматну сандалову пасту. Потім Він роздав віники та мітли і вирушив з ними до храму Гундіча.

Почалося прибирання храму. Насамперед все навкруги ретельно вимели, і Господь почав мити стіни та стелю. Він робив це так старанно, що незабаром стіни та стеля стали вологими, запахло сирою глиною, але все сяяло чистотою. Потім Господь підняв сімхасану, сидіння для Божества, і ретельно вимив під нею та її саму, а потім поставив на колишнє місце.

З такою самою ретельністю Господь Гауранга разом зі Своїми друзями прибрали всі приміщення у храмі. Незабаром була підметена і вимита кімната для зберігання продуктів, після чого віддані перейшли у двір і почали підмітати. Вони розчистили весь простір між храмом і маленьким майданчиком, де відбувалися збори. Відданих були сотні, і всі старалися. У сотнях рук миготіли щітки та віники, сотні голосів на всі лади славили Крішну.

Господь Чайтанья керував цим прибиранням, пояснюючи кожному, що і як треба робити. Він перебував у найрадіснішому стані духу і безперервно співав святе ім’я Крішни, а віддані повторювали за Ним. Золотисте тіло Господа вкрилося пилом, і від цього Він здавався ще прекраснішим. З очей текли сльози радості – Господь обмивав храм водою та Своїми сльозами. Солому, бруд і сміття – все до останньої піщинки – Він збирав у Свій одяг і виносив з храму, і віддані наслідували Його прикладу. Вони теж почали збирати сміття у свій одяг і виносити геть.

Незабаром на задньому дворі утворилася велика купа сміття, і Господь Чайтанья, побачивши її, похвалив:

– Ця купа сміття говорить про те, як чудово ви попрацювали і вичистили храм!

Але Господь не сказав про те, що зібрана Ним купа сміття та бруду була значно більшою! Він із задоволенням зазначив про Себе, що храм, двір та всі приміщення, де збираються віддані, були чистими, і наказав вайшнавам знову повернутися до храму та вимити його вдруге. Так само Він попросив вдруге вичистити подвір’я та всі прилеглі до храму приміщення. Господь Чайтанья Махапрабху відчував найбільше щастя, бачачи, як старанно трудяться вайшнави.

Коли храм був прибраний вдруге, віддані стали носити сотні глеків, повних води, і чекали лише знака від Господа, щоб почати все поливати та бризкати водою. Тоді Господь попросив, щоб Йому теж принесли глечик води, і взявся до роботи.

Спочатку Він обмив водою головне приміщення: стіни, стеля, підлога та лави для почесних гостей, доки не дійшов, нарешті, до сімхасани Господа Джаганнатхи. Гауранга все робив Сам, віддані лише носили Йому воду. Води потрібно було так багато, що всі були зайняті справою. У метушні прибирання хтось непомітно лив воду на руки Шрі Чайтаньї, інші теж, намагаючись залишитись непоміченими, лили воду Йому на лотосні стопи. Коли вода ця стікала з Його лотосних рук або стоп, її одразу хтось крадькома збирав і випивав. Але варто було комусь благати поділитися милістю, як щасливець віддавав усе, що в нього залишалося в долонях.

Води було так багато, що вона річкою витікала через головний вихід, вируючи і пінячись, наче Ганга. Двір храму був у великих калюжах, до берега озера неможливо було спуститися – сотні людей наповнювали там водою глеки, але інші теж не хотіли стояти без діла та черпали воду з колодязя. Сотні відданих приносили воду і сотні йшли на їхнє місце до озера або криниці з порожніми глечиками, щоб знову їх наповнити.

Цим зайняті були всі крім Нітьянанди Прабху, Адвайти Ачар’ї, Сварупи Дамодари, Брахмананди Бхараті та Брахмананди Пурі. У веселому сум’ятті віддані іноді стикалися між собою і проливали воду, але ніхто не сердився. Скрізь чулися святі імена Крішни та Харі. Один просив іншого якнайшвидше принести води, просто повторюючи: “Крішна! Крішна!” А другий уже ніс йому глечик, також відповідаючи: “Крішна! Крішна!” Якщо треба було про щось попросити, вистачало сказати лише святе ім’я Крішни. Так віддані спілкувалися та висловлювали свої бажання.

Господь Чайтанья безперервно оспівував святе ім’я Крішни. Рухомий любов’ю до Бога, Він працював за сотні людей, здавалося, у Нього сто рук! Водночас, Господь помічав, хто і як працює для Крішни. Він встигав підходити до кожного і підказати, що треба робити чи похвалити за старанність та вправність. Але якщо Господь Чайтанья бачив, що хтось хоче уникнути роботи, виконує доручення без особливої любові і старання.

Він тут же з глузуванням казав ледарю:

– Ти чудово працюєш! Будь ласка, навчи і нас так славно працювати для Крішни!

І віддані відразу починали працювати з ще більшою старанністю. Нарешті, весь храм був вимитий. Господь власним одягом витер усі кімнати і до блиску натер Господній трон. Навколо стало чисто і прохолодно, і віддані раптом відчули, як уми їх стали такими ж чистими, як вимиті кімнати. У храмі запанували умиротворення і спокій, немов тут виявився чистий розум Самого Господа.

А тим часом бенгальські вайшнави, які були дуже розумні і разом з тим нехитрі й прості, підійшли до Господа і полили воду Йому на лотосні стопи, після чого один із них зібрав цю воду і випив її, висловлюючи свою повагу до Господа Чайтаньї. Пригода ця збентежила Шрі Чайтанью. Він засмутився і сказав, обернувшись до Сварупи Дамодари:

– Ти тільки подивися, як він поводиться! Мало того, що цей бенгальський прибулець мив Мої стопи разом із храмом Верховної Особи Господа, то він ще й випив цю воду! Я не знаю тепер, що робити, бо він завдав образу Богові. Твої бенгальські вайшнави зовсім збили Мене з пантелику!

У глибині серця Господь Чайтанья був задоволений відданістю бенгальського вайшнава, але Він хотів, щоб усі суворо дотримувалися етикету. Не можна приймати поклоніння в храмі Господа перед Божеством. Навіть учні не повинні шанувати свого духовного вчителя в присутності Господа. Хоча Шрі Чайтанья був найвищим Господом, він грав роль відданого. Він висловив невдоволення, бо був великою ачар’єю і вчив людей своїм прикладом.

Сварупа Дамодара схопив за шию нещасного вайшнава і легким поштовхом вигнав із Гундіча Пурі. Однак, повернувшись, Сварупа Дамодара попросив Господа пробачити цю безневинну людину, і Шрі Чайтанья відразу ж погодився. Він знову прискіпливо окинув храм, і, здавалося, задумав щось ще.

Потім сів на підлогу посередині і попросив усіх відданих сісти поряд з обох боків від Нього. Коли всі розмістилися, Він почав збирати навколо Себе сміття і пил, і віддані наслідували Його приклад.

– Я подивлюся, скільки ви зберете сміття, і у кого буде найменше – заплатить своїм солодким печивом та рисом! – попередив Він.

Отже, всі приміщення храму Гундіча були вимиті, тут стало прохолодно і чисто, двір та доріжки підметені, і головні ворота сяяли на сонці. Залишки води, що коридорами збирали у двір, були подібні до річок, що стрімко біжать до океану. За воротами храму всі доріжки теж були ідеально чистими, хоча ніхто до ладу не міг сказати, як це сталося.

Віддані мили храм на виконання волі Господа, але насправді кожним своїм рухом вони очищали серце. Перш ніж Всевишній Господь запанує на троні серця, це серце потрібно очистити від матеріальних бажань так само старанно, як Шрі Чайтанья Махапрабху мив храм Гундіча. У Калі-югу серце кожного чорне від бруду гріхів і порочних бажань, і щоб змити її, Господь Чайтанья дав людям Харе Крішна мантру. Бажаючи очиститися, людина має співати святе ім’я та слухати про славу Господа Крішни. Це не важко робити, тому що Крішна Сам допомагає нам. І якщо ми будемо щирими і старанними, наше серце стане спокійним і ясним, наче храм Гундіча.

Господь Чайтанья вимив храм двічі, і це означає, що віддані невтомно очищають свій шлях відданого служіння від гріхів та помилок. Храм має стати чистим, як мармур. Мармур дає прохолоду в спекотний день, і так само чистим і холодним до матеріальних спокус стає наше серце. Ми вже не горимо у вогні нескінченних тривог та бажань, лише служіння Господу цілком володіє нами. Потрібно зібрати все сміття в серці і викинути, як це робив Господь Чайтанья в храмі Гундіча.

Неподалік стояв храм Нарасімхадева, і Господь Чайтанья так само прибрав його та вимив. Він дуже багато працював того дня, але дозволив Собі відпочити лише кілька хвилин. Коли все було закінчено, Шрі Чайтанья почав танцювати, а віддані оточили Його, оспівуючи святі імена. У танці Господь Чайтанья нагадував божевільного лева. Його голос піднімався до самого неба, тіло вкрилося пітом, а сльози текли могутнім потоком, до п’ят омиваючи Шрі Чайтанью і всіх, хто зібрався. Здавалося, настав місяць шравана.

Небо наповнилося оспівуванням святих імен Господа, а земля здригалася від танцю Господа Чайтаньї Махапрабху. Шрі Чайтанья дуже любив дзвінкий і мелодійний спів Сварупи Дамодари, і коли Сварупа заспівав, Він став танцювати з ще більшою силою. Він готовий був ось-ось помандрувати в небо, і тільки дивом залишався на землі.

Господь співав та танцював дуже довго. Потім зупинився і трохи заспокоївся, наказавши танцювати Гопалу – синові Адвайти Ачар’ї. Хлопчик радісно танцював, і любов до Бога робила його прекрасним, як мешканці царства Вайкунтхи. Кохання і радість росли в ньому з кожною хвилиною, і серце не витримало, Гопал без почуттів упав на землю. Шрі Адвайта Ачарья підбіг до сина і підняв його на руки. Разом з іншими він став повторювати святі імена Господа Нрісімхадева і бризкати водою в обличчя, Адвайта був дуже стривожений.

Віддані співали так голосно, що здавалося, Всесвіт здригається від цих звуків, але Шрі Гопал, як і раніше, лежав нерухомо в батька на колінах і не розплющував очей. Адвайта Ачарья не витримав і заплакав, разом із ним заплакали й інші. Схоже, це була смерть.

Але тут до Адвайти Ачар’ї підійшов Господь Чайтанья. Він поклав Свої лотосні руки хлопцеві на груди і голосно сказав:

– Гопал, вставай!

І як тільки Господь промовив ці слова, хлопчик одразу підвівся. До відданих повернулася радість, вони почали танцювати та співати з новою силою.

Після кіртану Шрі Чайтанья трохи відпочив і разом з усіма пішов до озера прийняти обмивання. Там Він переодягся в чистий одяг і запропонував поклони храму Нарасімхадева. Неподалік ріс прекрасний сад, де все цвіло і пахло, і Господь Чайтанья разом з рештою відданих подався туди. Тепер вони могли поїсти – на них чекав чудовий прасад…